U bent hier
Minister Bourgeois beschermt Waasmunsters erfgoed !
Minister Bourgeois beschermt Waasmunsters erfgoed !
In Waasmunster beschermt de minister de moderne abdij, de tuinen en de zusterbegraafplaats van Roosenberg. Het klooster is in 1973-75 gebouwd naar een ontwerp van de monnik-architect Dom Hans van der Laan en zijn broer Nico. Ook het originele aanwezige meubilair en de inrichting zijn nu beschermd. De strakke architectuur, de inrichting en het ontwerp van de tuinen vertonen een grote eenvoud.
Minister Bourgeois: “Het klooster, bezinningsgebouw, tuin, begraafplaats, binnentuin, en de natuur in de omgeving vormen één geheel. Dit is een gaaf voorbeeld van een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Hans van Der Laan wilde dat zijn ontwerpen eenvoud en rust uitstraalden. Hij inspireerde hele generaties architecten. Het Roosenberg –klooster in Waasmunster is een van zijn zeldzame realisaties.”
Ook ondertekende minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, de bescherming van vier monumenten gelegen in Waasmunster. Naast het kasteeldomein van Ortegat gaat het om volgend religieus onroerend erfgoed: de neogotische parochiekerk aan de Sousbeekstraat in Ruiter, de kloostersite van de Mariazusters van Franciscus, gelegen aan de Kerkstraat 14 en 20, en de Heilige Barbarakapel, gelegen in de Neerstraat.
Ruiterkerk
De neogotische parochiekerk, de Sint-Jan-Baptistkerk, gelegen aan de Sousbeekstraat, is opgericht in 1877 naar een ontwerp van architect Arthur Verhaegen. Het bakstenen kerkgebouw is architectuurhistorisch van belang als representatief exemplaar van de sobere bouwstijl, geïnspireerd op de 13de-eeuwse Brugse gotiek. Het kerkinterieur illustreert dat het een totaalkunstwerk betreft: het neogotisch meubilair van de Gentse beeldhouwer Vanden Eynde en de glasramen van Verhaegen zijn artistiek hoogstaand.
Kloostersite van de Mariazusters van Franciscus
De kloostersite, een ontwerp van de Nederlandse Benedictijn en architect Dom Hans van der Laan, is centraal gelegen in de historische kern van de gemeente. Naast het kloostergebouw is ook de oudere, neobarokke kloosterkapel, de aan de straat gelegen directeurswoning (Kerkstraat 20) en de kloostertuin in de bescherming opgenomen. De tijdloze, uiterst sobere moderne architectuur met universeel karakter is een voorbeeld van de vernieuwende architectuurvisie van de ontwerper.
Heilige Barbarakapel
Deze neoclassicistische wegkapel, gelegen aan de Neerstraat, is aanvankelijk opgetrokken in 1756 maar is herbouwd in 1819. De ouderdom en bouwstijl, maar ook de uitzonderlijke achthoekige vorm zijn bepalend voor de hoge erfgoedwaarde van deze bidplaats.
Kasteeldomein van Ortegat
In de Belselestraat 2, aan de rand van de dorpskern, ligt het kasteelpark met bijhorende tuinmuren en hekwerk van het kasteel Ortegat. Naast het kasteeldomein met kasteel zelf, worden ook het koetshuis en stal, het bijhorend boswachtershuis aan Bulk 8-10 en de voetweg Bulk als een samenhangend historisch geheel in de bescherming opgenomen. Het kasteel dateert uit 1813 en is een zeldzaam voorbeeld in het oeuvre van architect J.-B. Dubois. Het kwalitatief en authentiek bouwwerk in neoclassicistische en empirestijl refereert aan de Palladiaanse villabouw. Het omliggende landschapspark in Engelse stijl, en de deels ommuurde voormalige moestuin maken integrerend deel uit van de kasteelsite.
Ook de unieke villa ‘Vogelzang’ kon onlangs rekenen op de bescherming van onze N-VA minister !
(zie ook onder ‘dossiers’ artikel van 16 mei 2011.)