Minister beschermt Villa Vogelzang

Op 10 maart 2011

Een projectontwikkelaar kocht in 2010 Villa Vogelzang en de gronden errond met de bedoeling er een kantorencomplex neer te poten. In dat scenario zou de villa worden gesloopt. Na hevig protest uit de buurt paste de projectontwikkelaar de plannen aan en diende hij een nieuwe bouwaanvraag in, met alleen de afbraak van de conciërgewoning van Villa Vogelzang. De nieuwbouw zou dan in de achtertuin komen.

De heidevilla is al sinds 2006 opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. Dat houdt in dat het pand erfgoedwaarde heeft, maar daarom nog niet beschermd is. Daar komt nu verandering in, want Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van de heidevilla ondertekend. "Deze villa is van architectuurhistorisch belang, vooral door het gebruik van lokale, regiogebonden materialen, technieken en vormkenmerken. Bovendien is de woning mooi bewaard gebleven", staat er in zijn besluit te lezen.

De projectontwikkelaar kan nu nog altijd een nieuwbouw naast Villa Vogelzang neerpoten. Niet het volledige perceel is in de bescherming opgenomen. De conciërgewoning wordt bovendien niet beschermd omdat ze niet helemaal authentiek is en in slechte bouwtoestand is. Alleen de voortuinstrook is beschermd en moet gevrijwaard worden als onbebouwde tuinzone.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is